Kuwait’s Ali Mohammed Thunayan al-Ghanim clinic by AGi Architects stands as a pioneer in the healthcare sector. Challenging issues such as privacy and security are addressed with a new model, using courtyards attached to the facade as the driving element.

The building incorporates a contemporary mesh that connects to the cultural identity of end users

From afar, the building is viewed as a monolithic structure, in the style of a high-walled fortress offering maximum privacy and protection from vandalism. The courtyards are carved into the building, allowing natural light to pour into all the clinics. The concept of the facade generating light, views and ventilation is reversed, and the courtyards are brought inwards from the perimeter to create further privacy. The examination rooms are located towards the closed outer facade and open to the interior courtyards.

The building incorporates a contemporary mesh that connects to the cultural identity of end users. An anodised, perforated metal sheet allows sufficient light to enter, creating a veiled threshold between the exterior and internal courtyards. Upon entering the clinic, a colourful ceramic mosaic welcomes patients. The same colours are used throughout the clinic to identify the counters of each medical speciality. This common practice in hospitals is especially useful when patients belong to various cultures and use different alphabets.

Ease of movement

Due to the extensive range of programmes offered at the clinic, the spaces are sectioned off into multiple self-sufficient departments, which can operate independently from one another. Ease of movement is assisted by a succession of linked rooms and public areas, avoiding as much as possible the corridor scheme of typical hospitals.

The Ali Mohammed Thunayan al-Ghanim clinic is viewed as an iconic, progressive building, with a vision that would not have been possible without the generous donation from prominent local businessman Ali Mohammed Thunayan al-Ghanim.