It was deemed as extremely important that the Qatar Courthouse should be aspirational and embody the ideals and value system of Qatar’s growing society. Order was seen as one of the core principles.

The building is designed on two basic site-driven grids, one linking it to its immediate context and the second to the larger context of Doha. These grids create stunning structural and spatial possibilities that make the building stand out visually. The idea is that people will see their ideals (structure, order, transparency and ambition) reflected in built form.

AGi Architects sought to expand the ground plane across the entirety of the site

The project brief contained a dense programme that would occupy only 40 per cent of the site, yielding a vertical structure. This verticality, however, in the context of modern-day Doha, did not appear to be institutional enough. AGi Architects sought to expand the ground plane across the entirety of the site, creating a public plaza and altering the proportion of the building.

Floating above the plaza is the main structure carrying the central courtrooms, signifying that the law is above everyone. These subtle gestures ensure that the plaza acts as a threshold between society at large and the justice system, making the Qatar Courthouse an open and welcoming building, rather than an ominous, insular one. At this scale, the floating structure acts as a literal and figurative canopy; it offers protection from the elements and a place where one can seek refuge from the greater population.

The geometry of the floating structure ensures ample light fills the plaza, making the building feel brighter. At night, the interplay between the components makes the building visually striking.