Entrant: AGi architects

Project owner: Not disclosed

EPC contractor: First United Building Construction & Decorations Company

Consultant: AGi architects

Architect: AGi architects

Financier: Private

The Wall House is the physical expression of a family’s life, acting as a large shell protecting everyone who inhabits it.

This highly private abode, located in the suburbs of Kuwait City, was designed with the wellbeing of its residents in mind.

Enclosed in the shell are four patios that were developed three-dimensionally and allow the inhabitants to enjoy the outdoors from within the property’s walls.

The interior is as open and free-flowing as possible, allowing bonding between the residents. Each bedroom has direct access to one of the property’s many outdoor areas.

A large lattice creates a welcoming area on the public ground level, and private life takes place around the patios, where cantilevered terraces and gardens are protected from the sun by the shade of the building’s own volume.

Due to the introverted configuration of the space, natural light is brought into the property using an alternative method to that of windows on the exterior facade.

Skylights in various parts of the house are angled to funnel light right into the central spaces.

Alabaster has been used on the facade, not only to break down the scale of the massive stone wall on the exterior, but also to bring diffused light further into the interior spaces.